achtergrond website_3
Bij witte wijnen wordt gebruik gemaakt van witte of blauwe druiven. Het belangrijkste verschil met de vinificatie van rode wijnen en roséwijnen is dat bij witte wijn de schillen van de druiven worden verwijderd voor het gisten.
 
Witte wijn kan droog (sec) zijn met weinig rietsuikers, halfdroog (demi-sec), zoet (doux), volzoet (moëlleux) of zelfs likeurachtig (liquoreux).

Bij droge witte wijnen worden zo goed als alle suikers uit de most vergist. Bij kwaliteitswijnen wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke gistcellen en gist de most na lichte zwaveltoevoeging wat langer bij lage temperatuur. Steeds meer  
Franse wijnboeren kiezen ervoor om de gisting van witte topwijnen op eikenhouten vaten te laten plaatsvinden.
 
Bij zoete wijnen verloopt het proces anders. Hierbij worden niet alle suikers vergist. Bij de betere zoete wijnen (Sauternes, Monbazillac) blijven de druiven langer aan de wijnrank hangen en worden aangetast door een schimmel die de druiven laat krimpen en de concentratie suiker in de druiven verhoogt. De gisting van de betere zoete wijnen verloopt langzaam.

Sorteer op:
Vorige - 1 - 2

Pouilly Fumé XXL


InStock
13.95

Vorige - 1 - 2